TV KALiBRASYONU NEDiR?

Kalibrasyon ; belirlenmiş koşullar altında, doğruluğu bilinen bir ölçüm standardını veya sistemini kullanarak diğer cihaz veya aletin doğruluğunun ölçülmesi, sapmalarının belirlenmesi ve doküman haline getirilmesi için kullanılan ölçümler dizisidir.

Televizyon (Ekran) kalibrasyonu ise;  TV’nizden doğal, gerçekçi, doğru ve ideal görüntüyü elde edebilmek için, profesyonel cihazlar, yazılımlar ve matematiksel hesaplamalar kullanılarak TV menüsüne yapılan ölçümleme, uygulama sürecine verilen isimdir. Bu işlem uluslararası ekran kalibrasyon standartları olan ISF, THX ve video endüstrisi mühendisliği kuralları SMPTE, ISO, ITU, ATSC kapsamında uygulanır, işlem sonucunda bu standartlara uygun çalışma raporu verilir.

Ekranlarımızın kitle iletişim aracı olduğunu düşünürsek öncelikli olarak beklentimiz görüntüyü mümkün olduğunca doğru ve eksiksiz olarak alabilmektir.  Toplumumuzda insanlar genel olarak ne yazık ki TV’lerinin yanlış görüntü verdiğini bilmemektedir. Bu şekilde izleme alışkanlıklarına sahip olunduğu için yanlış olan görüntü ayarlarını doğru gibi kabul edip o şekilde izleme alışkanlıkları edinilmiştir. Ama işin temeline inildiğinde TV’lerimizin menülerinde bulunan ayarlamaların hepsinin bir görevi vardır ve uzman yetkililer (ISF – THX Display Certified Calibrator) tarafından hassas ölçüm teknikleriyle, olması gereken değerlere getirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden TV üreticileri menü haritalarında uzman kalibratörlerin profesyonel ayarlamaları yapabilmeleri için özel modlar geliştirmiş ve eklemişlerdir.

Örnek Menü Modları 

LG : ISF Day,ISF Night /Uzman | PANASONIC : THX/Pro | SAMSUNG : Movie | SONY : Custom | PHILIPS : Cinema | SHARP : Movie | PIONEER : User/pure

”KALİBRE edilmemiş bir TV’yi , AKORT edilmemiş gitar gibi düşünebilirsiniz. Akort edilmemiş bir gitardan asla temiz ve doğru sesler alamazsınız. Gitar tellerinin olması gereken, doğru seviyelere getirilmesi akort = kalibrasyon işlemidir. Bu sayede ideal değerler, profesyonel çıkışlar ve sonuçlar elde edilebilmektedir.”

Uygulama süreci;  renk tonu, renk sıcaklığı, renk balansı, beyaz dengesi, kontrast, parlaklık, keskinlik, arka aydınlatma, gama vb. bir çok özelliğin en doğru ve en hassas ayarlarının yapılmasıyla gerçekleştirilir. Bu özellikler her TV tipi için farklıdır. Çünkü her TV’nin kendisine özgü ekran yapısı ve menü özellikler

Düşük White Balance                 Kalibrasyonlu White Balance                 Yüksek White Balance

Üretici firmalar mağazalarında dikkatinizi çekebilmek ve sizi etkileyebilmek için TV’leri çok daha parlak ve renkli hale getirirler. Bu aslında yanlış bir satış stratejisidir ve oldukça aldatıcıdır. Pazar araştırmaları göstermiştir ki müşteriler en parlak ayarlı olan TV’lerden etkilenirler. TV’nin parlak ve aşırı renkli olması kaliteli olduğu anlamına gelmez ve kesinlikle bir tercih sebebi olmamalıdır. TV seçimi yapılırken bir çok özellik göz önünde bulundurulmalıdır.

Kalibrasyon işlemi uygulanırken ;

Referans model olarak dünya renk bilimi standartlarının onayladığı ve sertifika ettiği profesyonel video sinyal jeneratörleri kullanmaktayız. Ölçümlemeleri yapabilmek için yeni nesil, periyodik bakımları yapılmış spektrofotometre, renkmetre, ortam analiz cihazları ve görüntü işleme teknikleri için registered yazılım kulanıp desteklemekteyiz.

LG 55EG9A7V model tv kalibrasyonsuz ve kalibrasyonlu ölçüm raporu

Tüm bu işlemlerin öncesinde ve sonrasında matematiksel hesaplamalar ve analizler yapılıp ekrana özel sonuçlar elde dilmektedir;


Samsung 65JS9000 model tv matematiksel hesap tablosu

Type: Colorimetric RGB color space

Color gamut: extended (ITU-R BT.2020)RGB primaries:

   x  y  z
R0.7080.2920.0
G0.170.7970.033
B0.1310.0460.823
White point chromaticity: x = 0.3127, y = 0.3290 (D65)

Color component transfer function: C’= C1/2.4
NOTE: The reference electro-optical transfer function for a Rec.2020 display is defined in ITU Some implementors use the inverse of the OETF as defined in BT.2020 (BT.2087 case #2) in place of ITU-R BT.1886.

Kalibrasyon uygulama standartları ve yetkinlik sertifikasyonlarını firmamız bünyesinde bulundurmaktayız.

ISF CertifiedISF Certified Level IISF Certified Level II – ISF Level I – Level II Certified ( 3D color management, Multipoint color balance, Gamma/EOTF including support) – THXc Certified – Color Science Training
Google Play